doxa enartaki
hotel pelagos papakonstantinou negroponte resort
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ Παλμός ράδιο ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου στους Δημήτρη Στάθη και Σταύρο Καραγιώργο του Παλμός ράδιο Καρδίτσα!

«Αν διαφωνούμε με τον Πλατινί δεν στέλνουμε εξώδικο στην UEFA»

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΠΟ μίλησε για Ενώσεις, την διαιτησία, Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αναδιαρθρώσεις, Μικτές Ομάδες καθώς και την επόμενη μέρα της Εθνικής!

Οι πρόσφατες εκλογές της ΕΠΟ ανέδειξαν νέα διοίκηση με επικεφαλής τον κ. Σαρρή. Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Ευβοίας Γιάννης Παπακωνσταντίνου, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και ξεκαθάρισε τις θέσεις της διοργανώτριας αρχής των πρωταθλημάτων του ποδοσφαίρου μας, όπως επίσης και του γυναικείου ποδοσφαίρου. Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις των Ενώσεων που δεν ψήφισαν την νέα διοίκηση.


Όταν πάντα γίνονται εκλογές στην ΕΠΟ, υπάρχει αίσθηση ότι θα υπάρχει μια εύνοια σε ενώσεις που στήριξαν την εκλεγμένη προεδρία. Τι γίνεται όμως με τις ενώσεις που δεν την ψηφίζουν;
- Ο Πρόεδρος μετά τις εκλογές δήλωσε πως το ποδόσφαιρο είναι ενωμένο και πως ανεξάρτητα με το τι ψήφισε ο καθένας, πρέπει όλοι μαζί να πορευτούμε για το καλό του ποδοσφαίρου και της Ομοσπονδίας. Εκτός βέβαια αν κάποιοι παράγοντες που ψήφισαν την άλλη παράταξη και καλώς έκαναν αφού εκεί έκριναν, συνεχίζουν να προσβάλλουν το χώρο του ποδοσφαίρου, Ομοσπονδία, τους εργαζόμενους και περισσότερο τους ίδιους τους εαυτούς.

Αναφέρεστε σε κάποιον συγκεκριμένα;
- Αναφέρομαι και στον πρόεδρο τον δικό σας (σσ. κ. Παλάσκα) και τον κ. Σάββα. Με αυτά που κάνουν και δηλώνουν προσβάλουν περισσότερο τους εαυτούς τους και μετά το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε και να νιώσουν ότι η Ομοσπονδία είναι το σπίτι τους και να έρθουν κοντά σταματώντας τους λεονταρισμούς. Να φέρω και ένα παράδειγμα βέβαια, είναι σαν η Ελλάδα να μην συμφωνεί με τον Πλατινί και να καταφέρεται εναντίον της UEFA. Είναι δυνατόν αυτό ποτέ;

Προφανώς αναφέρεστε και στο εξώδικο που έχει στείλει στην ΕΠΟ ο κ. Παλάσκας;
- Για εμένα το εξώδικο, από τη στιγμή που στέλνεις ένα εξώδικο στην Ομοσπονδία, για εμένα αυτεπαγγέλτως θα πρέπει να επέμβει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει πολλά προβλήματα αν και είναι αιμοδότης των επαγγελματικών ομάδων, έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούν τα σωματεία να πληρώσουν τη διαιτησία. Τι πρόκειται να γίνει για το θέμα αυτό. Υπάρχει κάποια ενίσχυση, κάποιο πλάνο ώστε να βοηθηθούν;
- Ξέρετε ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλη την Ελλάδα και δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε. Δεν μπορεί το ποδόσφαιρο να μείνει απ’ έξω - είναι τιμή για όλους εμάς τους προέδρους ο πρόεδρος της να είναι και πρόεδρος μιας Ενωσης και θα πρέπει αυτό να σεβαστούμε και να είμαστε κύριοι μεταξύ μας. Στοίχημα όλων μας να πετύχει ο πρόεδρος - τα οικονομικά είναι πολύ δύσκολα. Η Ομοσπονδία έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον υπουργό, τον κ. Ιωαννίδη και δυστυχώς αυτά που είχε πει ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ προηγούμενος πρόεδρος με τον Κ. Μπιτσαξή, το 1,5 εκ. ευρώ που θα έπαιρνε η ομοσπονδία και οι ενώσεις δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα. Ο κ. Ιωαννίδης έχει υποσχεθεί ότι με τα πρώτα λεφτά που θα πάρουν θα μας απαντήσει αν θα πάρουμε χρήματα. Είμαστε σε στάση αναμονής.

Από εκεί και πέρα η Ομοσπονδία προχωρά όσον αφορά στην Ενωση των κατηγοριών όπως τη Δ’ Εθνική, που είναι πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, σε μια καινούργια διοργάνωση, ώστε να είναι πιο συμφέρουσα και για τους παράγοντες.
- Ναι όπως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βοηθάει, εμείς στην Εύβοια έχουμε πάνω από 84 ομάδες που μετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Επειδή μιλάμε για ερασιτέχνες, αυτό που πρέπει να κάνουν οι ομάδες είναι να παραμείνουν Ερασιτεχνικές και να δουλεύουν τις υποδομές. Η αλήθεια ήταν ότι με 1500 -2000 ευρώ δεν σωζόταν μια ομάδα, δυστυχώς ξέρουμε ότι 4 χρόνια η πολιτεία έχει να αποδώσει χρήματα σε ερασιτεχνικά σωματεία και θα έλεγα ότι η πολιτεία μέσω του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να επιχορηγεί τα σωματεία και αυτή είναι η επόμενη κίνηση που κάνει ο Πρόεδρος, ο οποίος ήδη χθες είχε ένα ραντεβού το οποίο αναβλήθηκε, πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Οι ενώσεις και εσείς ως Πρόεδρος μιας Ενωσης πιστεύετε ότι κάνουν ότι πρέπει να κάνουν για να βοηθούν τις ομάδες;
- Η Ενωση θα πρέπει να είναι κοντά στα σωματεία και να δουλέψουν τα πρωταθλήματα υποδομής, ώστε οι παράγοντες να μη χρειάζονται να παίρνουν μεταγραφές. Η υποδομή είναι το άλφα και το ωμέγα στο ερασιτεχνικό σωματείο.

Με το θέμα των ενωσιακών γηπέδων τι πρόκειται να γίνει;
- Τα ενωσιακά γήπεδα ήταν ένα από τα δύο πολύ σημαντικά έργα, τα οποία είχε κάνει ως πρόεδρος ο κ. Γκαγκάτσης. Ξέρουμε όμως ότι το έλλειμμα στην Ομοσπονδία ήταν πάρα πολύ μεγάλο και η θητεία του κ. Πιλάβιου τα κράτησε σε στασιμότητα χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άλλο γήπεδο. Εγώ μπορώ να πω ότι είμαι πιο ευτυχής, γιατί το τελευταίο που έκανε ο κ. Γκαγκάτσης ήταν το δικό μου στην Εύβοια. Τώρα με το δικό σας γήπεδο δεν μπορώ να ξέρω, ίσως να ξέρει ο πρόεδρος της Ενωσης ή ο προηγούμενος πρόεδρος μιας και είναι με τον κ. Γκαγκάτση. Ρωτήστε καλύτερα αυτόν.

Απλά σας ρωτάω γιατί εδώ ακούγονται διάφορα για το δικό μας γήπεδο μέχρι του σημείου ότι είναι και παράνομο, όπως επίσης ακούστηκε ότι στάλθηκαν τα χρήματα και χρησιμοποιήθηκαν κάπου αλλού.
- Εγώ ξέρω ότι το γήπεδο αυτό το ανέλαβαν δύο εταιρείες και το έφεραν εις πέρας, τώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.

Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Τι πρέπει να περιμένουμε τη νέα χρονιά από το ποδοσφαιρικό χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται;
- Νομίζω ότι όλο το σχέδιο της αναδιάρθρωσης έχει βγει στη δημοσιότητα, απλώς η ομοσπονδία περιμένει μια νομοθετική διάταξη, να περάσει από τον αθλητικό νόμο, για να είμαστε σύννομοι με τον αθλητικό νόμο και πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα έχει τελειώσει. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι οι συζητήσεις που έχουν γίνει είναι ότι Β’ Εθνική θα είναι 2 όμιλοι των 14 σωματείων και η ενοποιημένη Γ’ και Δ’ Εθνική για πρώτη χρονιά θα είναι 6 όμιλοι των 16 σωματείων, 96 στο σύνολο και την επόμενη χρονιά θα πάμε στους 4 ομίλους των 11, κάπου στα 64 σωματεία σε αυτήν την ερασιτεχνική κατηγορία. Η νομοθετική διάταξη που θέλουμε να περάσει είναι ότι αυτή η νέα κατηγορία Γ’ θα είναι Ερασιτεχνική από το έτος 2019.

Να αναφερθούμε και στο θέμα της διαιτησίας. Ποια είναι η άποψή σας για την ανεξάρτητη διαιτησία; Ξέρουμε πολύ καλά ότι η διαιτησία εδώ στην Καρδίτσα ήταν αποκλεισμένη και είναι στον «πάγο» και πριν και τώρα.
- Στον «πάγο» δεν είναι κανένας. Απλώς είμαστε όλοι σε στάση αναμονής κάποιων καταστάσεων. Περισσότερο για την διαιτησία θα ήθελα να μιλήσει ο κύριος Καραμελίδης, ο οποίος είναι και αποκλειστικά υπεύθυνος, γιατί δεν θα ήθελα να επέμβω. Εκείνο που ήθελα να πω πως επειδή μιλάτε για «πάγο», «πάγο» μόνο η ίδια η Ενωση μπορεί να βάλει, όταν έμαθα ότι διέγραψε 2 διαιτητές αξιολογημένους. Όταν η ίδια η Ενωση διαγράφει και βάζει σε «πάγο», εγώ δεν ξέρω να είναι κανένας σε «πάγο», η κ. Κορομπύλια δεν παίζει; Ο κ. Χατζης δεν είχε μπει τον προηγούμενο μήνα δύο παρατηρησίες; Αλλοι θα μπουν δεν είναι θέμα. Αν δεν μπήκαν αυτό το δεκαπενθήμερο θα μπουν στη συνέχεια. Ξέρω ότι υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στο χώρο όπως ο κ Σταθης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι από την Ομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά την ανεξάρτητη διαιτησία για την οποία είχε γίνει μια συζήτηση Σαρρή – Ιωαννίδη, δηλαδή να μην έχει εμπλοκή ουσιαστικά με τις Ενώσεις;
- Δεν μπορεί η ΕΠΟ να καταστρατηγεί τους νόμους της UEFA, ότι γίνεται, γίνεται κάτω από τους κανονισμούς της UEFA. H UEFA τη διαιτησία δεν την έχει ανεξάρτητη, το ίδιο και όλες οι Ομοσπονδίες της Ευρώπης. Αυτό επικρατεί στην UEFA, και αυτό θα κάνει και η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Είμαστε όλοι αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου είτε, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές είμαστε ένα κομμάτι. Η ομοσπονδία έχει υπογράψει σύμβαση με την UEFA και γι΄ αυτό ορίστηκε και η ΚΕΔ, βάση της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΕΠΟ με την UEFA, και είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την UEFA.

Στην ΚΕΔ υπήρχαν κάποιες αλλαγές;
-Στην ΚΕΔ όπως ξέρετε πρόεδρος είναι ο κύριος Καραμελίδης και ορίστηκαν ο κ. Μπριάκος και μέλη ο Δουρος , Καλύβας και Τσαχειλιδης.

Να αναφέρουμε το θέμα για τους μισθούς υπαλλήλων της ΕΠΟ, το οποίο συζητήθηκε πολύ και σε αθλητικές εκπομπές και αναφέρθηκαν και κάποια ποσά που δεν ξέρουμε αν ισχύουν;
- Για αυτούς τους μισθούς των υπαλλήλων ο δικός σας ο πρόεδρος έχει πρωτοστατήσει, ο κ. Παλάσκας και κάνω και ένα παραλληλισμό. Οταν εγώ μεγάλωσα με τις ελληνικές ταινίες, με τον Νέστωρα Μάτσα ως προδοτη των γερμανων αλλα αυτος ηταν ενας καλος ηθοποιος , τωρα αυτοί που βγαίνουν και κατηγορούν τους υπαλλήλους και πολλούς άλλους αυτό είναι μια κακόγουστη φάρσα μεσα απο το θέατρο της Δευτέρας που γίνεται με κακους ηθοποιους . Αρα θα πρέπει κάποιοι να ντρέπονται όταν είναι στο ίδιο το ποδόσφαιρο και καταγγέλλουν χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι οι μισθοί. Αυτά που λέει δεν ισχύουν στην πραγματικότητα.

Για τα ποσά των οδοιπορικών που αναφέρθηκαν…
- Οταν ένας υπάλληλος της ΕΠΟ είναι μια εβδομάδα στο εξωτερικό με την εθνική ομάδα, δεν θα πληρωθεί; Και γιατί δεν λένε και για άλλες εταιρείες; Θα καθίσουμε να πούμε σε μια Ομοσπονδία πόσο παίρνει ο καθένας; Αυτό είναι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της ΕΠΟ η παράταξη του κ. Παλάσκα, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που στηρίζει Γκαγκάτση είναι ότι η αντίπαλη παράταξη του κ. Σαρρή έπαιξε ρόλο στον υποβιβασμό της Αναγέννησης.
- Αυτό μόνο ένας άνθρωπος, ο οποίος χρήζει ψυχολογικής έρευνας μπορεί να το πει. Εμείς είμαστε μια διοίκηση 1,5 μήνα, πως εμείς κινηθήκαμε στον υποβιβασμό της Καρδίτσας, είναι δυνατόν; Εγώ από την Εύβοια δηλαδή είμαι συμμέτοχος στο ότι έπεσε η Καρδίτσα. Μήπως είναι ο ίδιος υπεύθυνος; Μήπως ο ίδιος ξέρει γιατί έπεσε, γιατί για εμένα ο κύριος υπεύθυνος ίσως να είναι και αυτός. Δηλαδή εδώ για το σωματείο μου εδώ στην Εύβοια δεν ξέρω τι γίνεται, τα πάντα ξέρω. Εγώ προσωπικά τον θεωρώ πλήρως υπεύθυνο για τον υποβιβασμό της ομάδας, θα έπρεπε ο ίδιος να είχε βρει την λύση. Η τα κότσια δεν έχει ή τη δύναμη.

Να περάσουμε λίγο στις Μικτές Ομάδες: Είστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη τους και από την ανάδειξη των ταλέντων;
- Όπως λειτουργούν τώρα οι Μικτές, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και πολλές αντιπαλότητες Ενώσεων, λειτουργούν όμως κάτω από ένα πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Ομοσπονδία, το Συμβούλιο, με το πρόγραμμα του κ. Σάντος και του επιτελείου του. Δεν σας κρύβω ότι ο πρόεδρος μου ανέθεσε προσωπικά την προηγούμενη εβδομάδα για να κάνουμε ένα ραντεβού, πάλι του επιτελείο του κ. Σάντος, η Επιτροπή των Μικτών, όπου είναι ο κ. Δημητρίου, πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Αθηνών , για να βρούμε πως θα λειτουργήσουν πλέον και με το πρόγραμμα του κ. Σάντος και φυσικά τι θέλουν οι Ενώσεις. Να κάνουμε μερικές προσπάθειες τώρα που είναι νωρίς, ώστε να ξέρουν οι Ενώσεις του χρόνου πως θα λειτουργήσουν. Ο κ. Σάντος δουλεύει πάρα πολύ με το ποδόσφαιρο της Ελλάδας από τις μικρές κατηγορίες μέχρι την Εθνική, που είναι ο κύριος υπεύθυνος. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι μένει στην Ελλάδα και είναι παρών σε όλα τα γήπεδα.

Να περάσουμε και στο γυναικείο ποδόσφαιρο όπου είναι και η αρμοδιότητα του και εδώ στην Καρδίτσα έχουμε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Υπάρχουν κάποια παράπονα ότι δεν δίνεται η κατάλληλη βαρύτητα και προσοχή στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
- Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Ισα ίσα και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που ακολουθείται τώρα της UEFA το πρόγραμμα ήδη ξεκίνησε και Κύπελλο Γυναικών, το αντίστοιχο κύπελλο που γίνεται σε ομάδες Super League και Football League. Από του χρόνου γίνεται ένας σχεδιασμός, προσπάθεια να υπάρξουν μικτές ομάδες και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ξεκινάει ένας προγραμματισμός και η προσοχή από την Ομοσπονδία είναι σημαντική. Απλώς πρέπει να δημιουργηθούν σωματεία. Οσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, το γυναικείο ποδόσφαιρο από την ΕΠΟ χρηματοδοτείται όσο τίποτα άλλο. Να σας φέρω και ένα παράδειγμα ότι οι διαιτησίες δεν πληρώνονται από τα σωματεία αλλά από την Ομοσπονδία.

Ένα τελευταίο σχόλιο για την Εθνική. Θα πάμε Βραζιλία; Πιστεύετε ότι μπορούμε να πετύχουμε και κάτι αν πάμε;
- Εγώ πιστεύω ότι αυτή η Εθνική έχει πολύ καλό μέταλλο, είναι πάρα πολύ καλή ομάδα. Πιστεύω ότι θα πάμε και θα ζήσουμε πολύ καλές στιγμές και μην ξεχνάτε και εσείς το βλέπετε καλύτερα ως δημοσιογράφοι, ότι η ηλικία των ποδοσφαιριστών ήταν αρκετή, 2 ποδοσφαιριστές αν είναι πάνω από 26-27 χρονών. Το 2004 δεν πήγε χαμένο, η Ελλάδα δούλεψε τις υποδομές και έβγαλε ποδοσφαιριστές, γιατί πολλοί λένε το αντίθετο. Χαμένα μπορεί να πήγαν τα λεφτά.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε και να ακούσετε την συνέντευξη