Connect with us

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΩΣΗΣ

          Η Ένωσή μας μας ιδρύθηκε το Νοέμβριο του έτους 1928 ως
ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

          Ήταν Ένωση και των δύο νομών και είχε έδρα της τη
Χαλκίδα. Σκοπός της ήταν η οργάνωση και η διάδοση του
ποδοσφαίρου αρχικά στην Εύβοια και στη συνέχεια και στη
Βοιωτία. Το ποδόσφαιρο και οι άνθρωποι που το υπηρετούσαν τότε
πέρασαν πολλά σε δύσκολες για τον τόπο εποχές, αφού μεσολάβησαν,
κατοχή και δικτατορία, με πείνα και πολλές άλλες στερήσεις.
Μόχθησαν και έδωσαν τους δικούς τους αγώνες όχι μόνο για το
άθλημα αλλά και για την επιβίωσή τους.

          Μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους από τη δύναμη που τους έδινε η αγάπη και το πάθος τους για το ποδόσφαιρο. ΄Ηταν το ίδιο το ποδόσφαιρο που στις δύσκολες εποχές κτυπούσε στις καρδιές όλων. Παιχνίδια και προπονήσεις στις αλάνες, χωρίς ρούχα, με την πείνα να κυριαρχεί παντού, με ανθρώπους που αφιέρωναν το πενιχρό μεροκάματο για να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, και με το φόβο των μαθητών να παίξουν ποδόσφαιρο για να μην αποβληθούν, ήταν γεγονότα που έγραψαν μια μεγάλη και ανεξίτηλη ιστορία και που εμάς τους νεότερους μας κάνουν να αισθανόμαστε δέος και περηφάνια για όλους αυτούς που μόχθησαν και που υπηρέτησαν αυτό το άθλημα.


          Είναι άξια αναφοράς κάποια αποτελέσματα που σημειώθηκαν σε
αγώνες την εποχή εκείνη και στους οποίους συμμετείχαν ομάδες και
των δύο νομών.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

Την Κυριακή 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1932 είχε ορισθεί ο αγώνας κυπέλλου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ, ο οποίος έληξε με τέρματα 4-2.

Στις 26 Μαίου 1937 έγινε ο αγώνας ΑΡΗΣ ΘΗΒΩΝ – ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ ο
οποίος έληξε με τέρματα 2-2.

Στις 27 Μαϊου 1937 έγινε ο αγώνας ΑΡΗΣ ΘΗΒΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ που έληξε με τέρματα 0-2. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην κατοχή το 1942 προς το 1943 που η Χαλκίδα ήταν σε Ιταλική Διοίκηση, οι ομάδες της πόλης μας, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μαζί με την ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ, ίδρυσαν μία ομάδα που την ονόμασαν ΝΙΚΗ και αυτό γιατί οι ποδοσφαιριστές της κάθε μιας δεν επαρκούσαν και έπαιξαν με την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ που ήταν πανίσχυρη τότε, γιατί εκεί είχαν καταφύγει μεγάλοι ποδοσφαιριστές του κέντρου, αφού έτσι
εξασφάλιζαν τη τροφή τους. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τέρματα 4-
0 υπέρ της ΝΙΚΗΣ , αλλά η απόλυτη εξάντληση των ποδοσφαιριστών
της ομάδας μας από την πείνα, μείωσε το σκορ σε 4-3.

Μετά από λίγες ημέρες ιδρύθηκε και δεύτερο σωματείο με ποδοσφαιριστές της ΕΝΩΣΗΣ και της Α.Ε.Κ. και το ονόμασαν ΕΘΝΙΚΟ. Οι Ιταλοί όμως απαγόρευσαν τη λειτουργία τους γιατί θεώρησαν ότι με την ονομασία τους αυτή (ΕΘΝΙΚΟΣ και ΝΙΚΗ) μπορεί να ειπωθεί ΕΘΝΙΚΗ ΝΙΚΗ. Συνέλαβαν μάλιστα και τους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης. Επέτρεψαν όμως οι ΙΤΑΛΟΙ να λειτουργήσουν οι προπολεμικές ομάδες και έτσι άρχισαν να παίζουν η ΕΝΩΣΗ ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ και η Α.Ε.Κ.

          Τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκαν 4 ποδοσφαιριστές: δύο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και δύο της ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ, οι : ΑΦΡΑΤΗΣ , ΚΑΘΕΝΙΩΤΗΣ,
ΒΕΡΝΕΖΟΣ και ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΛΗΣ. Επίσης ο ποδοσφαιριστής του
Ολυμπιακού ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην ΑΤΤΑΛΗ Μετά την εκτέλεση οι 4 ομάδες μας δεν ξανάπαιξαν. Έπαιξαν μετά την απελευθέρωση και ο πρώτος αγώνας  ήταν μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΕΝΩΣΗΣ ο οποίος έληξε με τέρματα 2-1.

          Το 1946 έγιναν προσπάθειες από εκπροσώπους ομάδων της
ΒΟΙΩΤΙΑΣ να μεταφερθεί η έδρα της ́Ένωσης από τη Χαλκίδα στη
Λιβαδειά ή να δημιουργηθεί καινούργια Ένωση. Η επικρατούσα
κατάσταση στην Ελλάδα δεν επέτρεψε τη δημιουργία δεύτερης
Ένωσης και για συγκοινωνιακούς λόγους η Ε.Π.Ο αποφάσισε τα
πρωταθλήματα να διεξάγονται σε δυο ομίλους χωριστά της Εύβοιας
και χωριστά της Βοιωτίας.

          Το 1974 έγινε ο διαχωρισμός των Ενώσεων και ιδρύθηκε η Ε.Π.Σ ΒΟΙΩΤΙΑΣ με έδρα τη ΛΕΙΒΑΔΙΑ. Η Ε.Π.Σ. ΕΥΒΟΙΑΣ με έδρα τη ΧΑΛΚΙΔΑ συνέχισε την λειτουργία της με σκοπό τη διάδοση και την καλλιέργεια του ποδοσφαίρου μόνο στο δικός μας νομό με σειρά από γεγονότα και με μεγαλειώδη δράση. Η Ένωση της Εύβοιας φιλοξένησε μεγάλες Αθηναϊκές ομάδες όπως τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, την Α.Ε.Κ ΑΘΗΝΩΝ, τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, τον Π.Α.Ο.Κ. που σήμερα είναι Π.Α.Ε., ομάδες της επαρχίας που έπαιζαν σε μεγάλες εθνικές κατηγορίες έχοντας αναλάβει την επιστασία των αγώνων τους, αλλά πολύ περισσότερο τα δικά μας εθνικά συγκροτήματα, ΑΝΔΡΩΝ, ΕΛΠΙΔΩΝ, ΝΕΩΝ καθώς και άλλων χωρών (ΓΑΛΛΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ) κ.α., προβάλλοντας τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

         Στήριξε με τον καλύτερο τρόπο όλες τις ομάδες που έπαιζαν στις εθνικές κατηγορίες σε δύσκολες για το άθλημα εποχές. Σήμερα, η Ένωσή μας, μετά από 80 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει στη δύναμή της 124 σωματεία και η διοίκηση της καταβάλλει προσπάθειες για την πρόοδο του ποδοσφαίρου στο νομό μας. Καρποί των προσπαθειών είναι η κατασκευή του Ενωσιακού μας γηπέδου. Το Ενωσιακό γήπεδο ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2008 και είναι διαθέσιμο προς χρήση όχι μόνο για τις μικτές μας ομάδες αλλά και σε πολλά σωματεία που θα αντιμετωπίζουν γηπεδικό πρόβλημα.

Οι ΜΙΚΤΕΣ ομάδες της   Ε.Π.Σ. ΕΥΒΟΙΑΣ έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις:

Η ομάδα  ΠΑΙΔΩΝ:

Την ποδοσφαιρική περίοδο 2004-2005 αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενώσεων.

Την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018 κατέλαβε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Η Μεικτή Ομάδα ΝΕΩΝ:

Την ποδοσφαιρική περίοδο 2007-2008 κατέκτησε την 3η θέση στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Τη ποδοσφαιρική περίοδο 2013-2014  κατέλαβε την  1η θέση  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κι στη συνέχεια την 1η θέση  στην Γ΄ ΖΩΝΗ  (Στερεά-Θεσσαλία-Ήπειρος) του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ και έλαβε μέρος στην Προεπιλογή Εθνικών Ομάδων στους τελικούς  που πραγματοποιήθηκαν στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ.

Η Μεικτή Ομάδα Regions’ Cup   :

Το 2014  ανακηρύχθηκε  πρωταθλήτρια Ελλάδος και εκπροσώπησε την ΕΛΛΑΔΑ στην  ΣΛΟΒΕΝΙΑ  όπου κατέλαβε τη 2η θέση με 4 βαθμούς (σε τριπλή ισοβαθμία).

Το 2016   αγωνίστηκε στον τελικό  με την ομάδα της  ΞΑΝΘΗΣ από την οποία ηττήθηκε καταλαμβάνοντας  τη δεύτερη θέση.

Το 2018  ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος και  εκπροσώπησε την ΕΛΛΑΔΑ στην  ΟΥΑΛΙΑ καταλαμβάνοντας την 3η θέση με 4 βαθμούς.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ